BlogRecente blogs › Roze lintje borstkankerzorg voor ARTZ-ziekenhuizen

Roze lintje borstkankerzorg voor ARTZ-ziekenhuizen

LS, webredactie

Donderdag, 5 Juli 2018

De drie ziekenhuizen van de Alliantie Regionale TopZorg (A.R.T.Z.), ontvingen op 5 juli allen het ‘roze lintje’ voor patiëntgerichte borstkankerzorg. Dit keurmerk kent de Borstkankervereniging Nederland (BVN) elk jaar toe aan ziekenhuizen die voldoen aan een aantal criteria voor de zorg voor borstkankerpatiënten. Zo moeten er minimaal 100 operaties bij nieuwe borstkankerpatiënten plaatsvinden. Een ander belangrijk criterium is of en hoe patiënten worden betrokken bij de keuze tussen de verschillende behandelmogelijkheden.

Ook het Streekziekenhuis Koningin Beatrix, fusiepartner van het Slingeland, heeft het roze lintje behaald.

Het lintje is bedoeld als ondersteunende informatie voor (mogelijke) patiënten, hun relaties en huisartsen. Elk jaar worden de criteria verder aangescherpt, om ziekenhuizen te stimuleren patiëntgerichte borstkankerzorg te leveren en in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. Het roze lintje is onderdeel van de Monitor Borstkankerzorg: een online keuzehulp met informatie over het zorgaanbod van ziekenhuizen en patiëntervaringen. Meer informatie hierover is te vinden op de site van de Borstkankervereniging Nederland (BVN): www.borstkanker.nl.


Samenwerking en hoge kwaliteit

De A.R.T.Z.-ziekenhuizen behandelen gezamenlijk per jaar zo’n 800 nieuwe patiënten met borstkanker. Hiermee behoort het A.R.T.Z. Oncologisch centrum tot één van de grootste borstkankercentra van Nederland. De Radiotherapiegroep is daarbij de vaste partner voor radiotherapeutische zorg.  De hoogste kwaliteitseisen vormen de norm voor de drie ziekenhuizen. Het aanschaffen van de nieuwste apparatuur voor borstonderzoek is daarvan een goed voorbeeld. De ziekenhuizen delen in gespecialiseerde teams per kankersoort hun kennis en ervaring met elkaar. Doel van de samenwerking is het verder verbeteren van de oncologische zorg.

Borstkankerzorg steeds patiëntgrerichter

Borstkankerzorg in Nederland is zich het afgelopen decennium veel meer op de behoeften en wensen van de patiënt gaan richten. Patiënten ervaren ook vaker dat ziekenhuizen doen wat ze beloven. De Monitor Borstkankerzorg en de jaarlijkse uitreiking van de roze lintjes door Borstkankervereniging Nederland (BVN) hebben een grote invloed op deze ontwikkeling gehad. Op 5 juli ontvangen 71 van de 77 ziekenhuizen het roze lintje.
Sinds de basis van de borstkankerzorg in alle ziekenhuizen op orde is, richten de criteria van de monitor zich steeds meer op patiëntgerichtheid. Patiëntervaringen, gemeten in de PREM-vragenlijst over borstkankerzorg, wegen zwaarder mee in de toekenning van het roze lintje. PREM staat voor Patient Reported Experience Measures en gaat over hoe patiënten het zorgproces ervaren. De roze lintjes zijn nadrukkelijk géén medisch keurmerk.

Samen Beslissen

Een thema waaraan BVN voor het tweede jaar op rij veel gewicht toekent, is gedeelde besluitvorming. In deze kijk op de patiënt en de zorg, ook wel Samen Beslissen genoemd, wordt de patiënt uitgenodigd en ondersteund om samen met de zorgverlener, na te denken en te beslissen over de behandeling die het beste bij haar of hem past. Het is immers de patiënt die een behandeling moet ondergaan en moet leven met de mogelijke gevolgen ervan.
 
Voor de resultaten van de Borstkankermonitor van het Slingeland kijkt u op:
https://monitorborstkankerzorg.nl/nl/slingeland-ziekenhuis
 


ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Roze lintje borstkankerzorg voor ARTZ-ziekenhuizen

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)