BlogRecente blogs › Look Good Feel Better

Look Good Feel Better

Workshop uiterlijke verzorging bij kanker

LS, webredactie

Woensdag, 17 Oktober 2018

 
Vorig jaar kregen bijna 110.000 mensen te horen dat ze kanker hebben. De ziekte en de behandeling veroorzaken vaak veranderingen in het uiterlijk. Het haar wordt dunner en kan uitvallen, nagels verzwakken en breken soms af, de huid kan verkleuren en droger worden. Professionele vrijwilligers waaronder een visagist, drie huidspecialisten en een haarwerker van Stichting ‘Look Good Feel Better’ geven praktische informatie en advies over uiterlijke verzorging bij kanker.


Op de tafel staat voor iedere vrouw een spiegel met verzorgingsproducten. Een visagist geeft uitleg en neemt de vrouwen stapsgewijs mee in de verzorging van hun gezicht. De huidspecialisten ondersteunen de vrouwen hierbij. Er wordt rekening gehouden met de gevoeligheid van de huid, met name rond de ogen. Met handige foefjes worden vlekjes in het gezicht en donkere kringen onder de ogen weggewerkt.

Mijn gezicht terug

“Ik vind het ook wel een beetje dubbel”, zegt een van de deelneemsters. “Waarom mogen de mensen niet zien dat ik ziek ben? Alhoewel ik eerlijk moet bekennen dat deze voedende verzorgende crème wel heerlijk aanvoelt.” Haar buurvrouw vertelt: “Ik ben ook niet zo van het opmaken, maar nu ik mijn wenkbrauwen kwijt ben, heb ik gewoon een heel andere uitdrukking. Wenkbrauwen zijn zo gezichtsbepalend, dat heb ik me voor mijn ziekte nooit gerealiseerd. Ik heb al heel wat geprobeerd om zelf wenkbrauwen te tekenen. Ik heb zelfs sjabloontjes gehaald, maar het lukt me niet. Nu wel! Daar ben ik wel heel blij mee. Ik heb mijn gezicht weer terug!”

Puik voor Elkaar

Naast de huidverzorging en make-uptips vertelt een haarwerker over de voor- en nadelen van pruiken met echt of synthetisch haar. En, ook niet onbelangrijk; de specialiste is goed op de hoogte van de vergoeding van pruiken. Mensen die als gevolg van kanker hun haar (gaan) verliezen en geen pruik kunnen betalen, krijgen een gratis pruik van stichting Puik voor Elkaar. Want, juist in een periode waarin mensen toch al zo kwetsbaar zijn, kan een pruik helpen om je beter te voelen. Voor wie geen pruik wil dragen, hoort een mutsje of sjaaltje tot de mogelijkheden. Die zijn er in alle soorten en maten. Er worden tal van tips uitgewisseld. Niet alleen door de deskundige begeleiders, maar ook door de deelnemers onderling.

Onderlinge verbondenheid

De twee uur durende workshop vliegt voorbij. “Heel leuk om deze workshop te volgen”, zegt een deelneemster. “Je bent in het ziekenhuis, maar bent toch even met iets heel anders bezig dan met ziek zijn.” Een ander merkt op: “Normaal vind ik het best lastig om mijn pruik af te zetten, maar hier is het zo vanzelfsprekend. Die onderlinge verbondenheid is voelbaar, dat maakt het fi jn.” Na afl oop krijgen de vrouwen een tasje mee met producten van dagcrème tot bodymilk en tal van opmaakspulletjes. Er zit ook een boekje in, zodat men de opmaaktips thuis nog eens rustig na kan lezen. Een vrouw moet tot haar spijt wat eerder weg. “Ik heb een MRI-scan”. Een ander haast zich op weg naar een uitslag. De workshop gaat gewoon verder. De vrouwen weten hoe spannend iedere keer opnieuw een uitslag weer is. “Sterkte! Succes! De ziekte is nu even bijzaak. Het gaat nu even om ons, om onze eigenwaarde”, verwoordt een deelneemster haar gevoel.
Meer informatie: workshops Look good feel beter
Look good feel better
 
 


ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Look Good Feel Better

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)