We behandelen alle aspecten van longkanker

LS, webredactie

Zaterdag, 1 April 2017

“Alle patiënten met niet uitgezaaide longkanker, hebben een goede kans op genezing na een longoperatie. Vaak is een operatie echter niet mogelijk, omdat er uitzaaiingen zijn of omdat de patiënt een slechte conditie of longfunctie heeft. Voor hen hebben we diverse mogelijkheden om longkanker te behandelen”, aldus longarts Frank Hermens en chirurg-oncoloog Ton van Engelenburg.


Na de diagnose door de longarts worden patiënten besproken in het multidisciplinair overleg waar alle specialisten op het gebied van kanker vertegenwoordigd zijn, zoals een longarts, chirurg, radiotherapeut. Kortom; alle specialisten die van toegevoegde waarde kunnen zijn omtrent de beste behandeling.

Medicatie en therapie

“We behandelen nagenoeg alle aspecten van longkanker en beschikken over een breed scala een behandelingen, van chemo- en/of radiotherapie tot palliatieve zorg. Mensen die een relatief kleine tumor hebben en niet geopereerd kunnen worden, hebben vaak baat bij stereotactische bestraling waarbij het tumorgebied heel precies bestraald wordt. De kans op genezing na stereotactisch bestraling is erg groot”, is de ervaring van de specialisten. “Daarnaast bestaat er de mogelijkheid van immunotherapie of targeted therapy. Mensen die hiervoor in aanmerking komen, krijgen vooraf een DNA-onderzoek van de tumor om in te schatten of het geneesmiddel aanslaat”, aldus de longarts.

Kwaliteit van leven

Vrijwel 90% van de longoperaties wordt tegenwoordig uitgevoerd via een kijkoperatie. Voor de patiënt betekent het dat de operatie minder belastend is en het herstel sneller verloopt. “Ook voor ons werk biedt een kijkoperatie voordelen. We kijken op een groot HD-scherm als het ware met een vergrootglas naar de patiënt. De resultaten van kijkoperaties van de longen zijn over het algemeen heel goed. Hoewel patiënten na de operaties een kleiner longvolume overhouden, kunnen zij door training hun uithoudingsvermogen ook weer verbeteren. Er zijn zelfs mensen die met één long de Vierdaagse lopen.” Patiënten worden tijdens het hele traject begeleid door Jiska Obbink, een speciaal opgeleide longverpleegkundige. Patiënten kunnen bij haar terecht met alle medische en praktische vragen.


“Als je ziek bent, wil je graag weten wat er aan de hand is.

Het was fijn dat ik zo snel een diagnose kreeg. Bovendien

was het prettig om één aanspreekpunt te hebben aan wie ik

alles kon vragen”, aldus een patiënt.


Screenen op longkanker

“In ons ziekenhuis beschikken we over een scan waarmee we mensen op longkanker kunnen screenen. Mannen en vrouwen die ouder zijn dan 55 jaar en gemiddeld een pakje of meer per dag roken, kunnen na verwijzing via de huisarts hiervoor terecht”, aldus longarts Frank Hermens en chirurg-oncoloog Ton van EngelenburgReageerReageer

Reacties

Uw reactie op We behandelen alle aspecten van longkanker

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)