Blog › Oncologie

Oncologie

Wereldkankerdag: stilstaan bij de impact van kanker (Door: MS, webredacteur)

Dinsdag, 04 Februari 2020 Dinsdag 4 februari is het Wereldkankerdag. Een dag waarop mensen wereldwijd stilstaan bij de impact kanker. Een dag met aandacht voor een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker en hun naasten. Hierbij speelt regionale samenwerking een belangrijke rol. Rijnstate, Slingeland Ziekenhuis, Ziekenhuis Gelderse Vallei en de Radiotherapiegroep werken op het gebied van oncologie dan ook intensief samen binnen het A.R.T.Z. Oncologisch centrum. Deze zorginstellingen besteden op 4 februari op eigen wijze aandacht aan Wereldkankerdag.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Slingeland Ziekenhuis ontvangt roze lintje voor borstkankerzorg (Door: MS, webredacteur)

Dinsdag, 23 Juli 2019 Het Slingeland Ziekenhuis heeft op 4 juli opnieuw het roze lintje ontvangen voor de beste patiëntgerichte borstkankerzorg. Dit keurmerk kent Borstkankervereniging Nederland (BVN) elk jaar toe aan ziekenhuizen die voldoen aan de criteria voor patiëntgerichte borstkankerzorg. Dit betreft criteria als het aantal operaties, korte wachttijden, een vast aanspreekpunt voor de patiënt en samen beslissen over de behandeling. Het Slingeland Ziekenhuis voldoet aan alle criteria om het roze lintje te verdienen.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Regiobrede bijeenkomst prostaatkankerdiagnostiek (Door: MS, webredacteur)

Dinsdag, 23 April 2019  
Jaarlijks horen ruim 12.000 mannen dat ze prostaatkanker hebben. Een optimale behandeling begint met een betrouwbare diagnose. In het A.R.T.Z. Oncologisch centrum werken Ziekenhuis Gelderse Vallei, Slingeland Ziekenhuis, Rijnstate en de Radiotherapiegroep intensief samen op het gebied van oncologie. 

Op 18 februari vond in Arnhem een regiobrede bijeenkomst plaats voor zorgverleners van de drie A.R.T.Z.-ziekenhuizen en de Radiotherapiegroep om nieuwe inzichten rondom prostaatkankerdiagnostiek onderling te delen en kritisch te bespreken.
 
In het laatste magazine 'Nieuws' van de PKS verscheen hierover een verslag.  
 
Meer informatie over de samenwerking in het A.R.T.Z. Oncologisch centrum vindt u hier.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Look Good Feel Better (Door: LS, webredactie)

Workshop uiterlijke verzorging bij kanker

Woensdag, 17 Oktober 2018  
Vorig jaar kregen bijna 110.000 mensen te horen dat ze kanker hebben. De ziekte en de behandeling veroorzaken vaak veranderingen in het uiterlijk. Het haar wordt dunner en kan uitvallen, nagels verzwakken en breken soms af, de huid kan verkleuren en droger worden. Professionele vrijwilligers waaronder een visagist, drie huidspecialisten en een haarwerker van Stichting ‘Look Good Feel Better’ geven praktische informatie en advies over uiterlijke verzorging bij kanker.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Roze lintje borstkankerzorg voor ARTZ-ziekenhuizen (Door: LS, webredactie)

Donderdag, 05 Juli 2018 De drie ziekenhuizen van de Alliantie Regionale TopZorg (A.R.T.Z.), ontvingen op 5 juli allen het ‘roze lintje’ voor patiëntgerichte borstkankerzorg. Dit keurmerk kent de Borstkankervereniging Nederland (BVN) elk jaar toe aan ziekenhuizen die voldoen aan een aantal criteria voor de zorg voor borstkankerpatiënten. Zo moeten er minimaal 100 operaties bij nieuwe borstkankerpatiënten plaatsvinden. Een ander belangrijk criterium is of en hoe patiënten worden betrokken bij de keuze tussen de verschillende behandelmogelijkheden.

Ook het Streekziekenhuis Koningin Beatrix, fusiepartner van het Slingeland, heeft het roze lintje behaald.

Het lintje is bedoeld als ondersteunende informatie voor (mogelijke) patiënten, hun relaties en huisartsen. Elk jaar worden de criteria verder aangescherpt, om ziekenhuizen te stimuleren patiëntgerichte borstkankerzorg te leveren en in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. Het roze lintje is onderdeel van de Monitor Borstkankerzorg: een online keuzehulp met informatie over het zorgaanbod van ziekenhuizen en patiëntervaringen. Meer informatie hierover is te vinden op de site van de Borstkankervereniging Nederland (BVN): www.borstkanker.nl.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Nieuwe behandelmogelijkheden bij longkanker (Door: LS, webredactie)

‘Targeted therapy is de toekomst

Vrijdag, 06 April 2018 De prognose bij longkanker wordt steeds beter, dankzij de komst van de zogeheten targeted therapy. Daaronder vallen kleine-moleculen therapie en immunotherapie. “Dit is echt een doorbraak. En het is de toekomst in de behandeling van kanker”, zegt longarts Carl Kluge. Kleine-moleculen therapie wordt in de vorm van tabletten gegeven. Immunotherapie via een infuus waarvoor de patiënt eens per twee weken naar Rijnstate of Gelderse Vallei gaat, partners binnen het A.R.T.Z. Oncologisch Centrum.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 1

Succesvolle A.R.T.Z. informatiebijeenkomst: Leven met prostaatkanker (Door: Redactie Slingeland)

Vrijdag, 08 December 2017 Op donderdag 30 november vond de eerste A.R.T.Z.-informatiebijeenkomst plaats over ‘leven met prostaatkanker’. De bijeenkomst werd georganiseerd door het A.R.T.Z. Oncologisch centrum (Rijnstate, Slingeland Ziekenhuis en Ziekenhuis Gelderse Vallei) in samenwerking met de Prostaatkankerstichting.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

A.R.T.Z. Oncologisch centrum publiceert kwaliteitsgegevens (Door: LS, webredactie)

Vrijdag, 07 Juli 2017 In het A.R.T.Z. Oncologisch centrum werken drie ziekenhuizen – Rijnstate, Slingeland Ziekenhuis en Ziekenhuis Gelderse Vallei- intensief samen op het gebied van oncologische zorg. Het doel van de samenwerking is om gezamenlijk de beste oncologische zorg te bieden aan patiënten in deze regio. Op de website van A.R.T.Z. (www.artz.nl/kwaliteit) staat sinds deze week informatie over de kwaliteit van de geleverde oncologische zorg door A.R.T.Z.. Het betreft informatie over patiëntaantallen, aantallen operaties, wacht- en toegangstijden en complicaties.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

We behandelen alle aspecten van longkanker (Door: LS, webredactie)

Zaterdag, 01 April 2017
“Alle patiënten met niet uitgezaaide longkanker, hebben een goede kans op genezing na een longoperatie. Vaak is een operatie echter niet mogelijk, omdat er uitzaaiingen zijn of omdat de patiënt een slechte conditie of longfunctie heeft. Voor hen hebben we diverse mogelijkheden om longkanker te behandelen”, aldus longarts Frank Hermens en chirurg-oncoloog Ton van Engelenburg.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Mammaprint: test of chemotherapie zinvol is bij borstkanker (Door: LS, webredactie)

Maandag, 05 September 2016 Op 26 augustus 2016 waren in het programma De Wereld Draait Door onderzoeker professor René Bernards en oncoloog Emiel Rutgers te zien naar aanleiding van een doorbraak in hun onderzoek naar de behandeling in borstkanker. Zij vertellen over de test waarmee bepaald kan worden of chemotherapie bij de betreffende borstkankerpatiënt zin heeft. Deze test wordt ook wel de mammaprint genoemd. De publicatie in het vooraanstaande wetenschappelijke blad The New England Journal of Medicine was een mijlpaal.
De keuze voor chemotherapie is nu een persoonlijke, de test geeft een objectief beeld, zodat zinloze chemobehandelingen niet meer plaatsvinden.

Dit fragment van de uitzending van De Wereld Draait Door is hier terug te zien: http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/363236ReageerLees verder

Aantal reacties: 2

CZ-predicaat ‘Beste zorg’ behandeling borstkanker voor A.R.T.Z.-ziekenhuizen (Door: LS, webredactie)

Maandag, 18 Juli 2016 Zorgverzekeraar CZ heeft het predicaat ‘Beste zorg’ voor de behandeling van borstkanker toegekend aan de Gelderse ziekenhuizen van de Alliantie Regionale Topzorg (A.R.T.Z.). De drie ziekenhuizen Rijnstate, Slingeland Ziekenhuis en Ziekenhuis Gelderse Vallei verdienen de hoogste score die CZ hanteert.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Slingeland krijgt roze lintje voor borstkankerzorg (Door: LS, webredactie)

Alle ARTZ-ziekenhuizen krijgen keurmerk

Maandag, 04 Juli 2016 Borstkankervereniging Nederland (BVN) heeft aan alle locaties van de Alliantie Regionale TopZorg (A.R.T.Z.) een roze lintje toegekend. Rijnstate in Arnhem, het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede ontvingen maandag 4 juli officieel de erkenning van BVN.  De ziekenhuizen voldoen daarmee aan alle verplichte criteria en aan minstens 7 van de 9 overige criteria die de BVN heeft opgesteld. Dit betreft criteria als minimaal 100 operaties per locatie verrichten bij nieuwe borstkankerpatiënten, een vast aanspreekpunt voor de patiënt en het betrekken van de patiënt bij de behandelopties. BVN heeft de criteria voor patiëntgerichte zorg voor 2016 (beperkt) aangescherpt.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Sneldiagnostiek borstkanker in Slingeland (Door: LS, webredactie)

Onderzoeken en uitslag op dezelfde dag

Zaterdag, 10 Oktober 2015 Vanaf 1 november 2015 krijgen patiënten die naar het Slingeland Ziekenhuis zijn verwezen met een vermoeden van borstkanker zowel het onderzoek als de uitslag op dezelfde dag. Dat geldt in de meeste gevallen ook voor vrouwen voor wie nog aanvullend weefselonderzoek nodig is. Eendags-diagnostiek scheelt langer wachten op de uitslag en een hoop stress en ongerustheid bij de patiënt.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van kanker (Door: LS, webredactie)

Immunotherapie lijkt veelbelovend

Vrijdag, 29 Mei 2015 De oncologie is het specialisme dat zich richt op de behandeling van kanker. Op dit vakgebied zijn er voortdurend nieuwe ontwikkelingen. Zo lijkt de immunotherapie veel te beloven, maar is er ook nog veel onderzoek nodig. Internist-oncoloog Kees van Arkel schetst een beeld.

Kanker is een ziekte die veel voorkomt en waaraan helaas nog steeds veel mensen overlijden. Maar de afgelopen decennia heeft de behandeling van kanker grote stappen gemaakt en dat gaat nog steeds door. Bijvoorbeeld op het gebied van medicatie. “Als er één ziekte is waarvoor zich jaarlijks meerdere nieuwe medicijnen aandien, dan is dat wel kanker”, zegt internist-oncoloog Kees van Arkel. “Niet alleen op het gebied van medicatie zijn er ontwikkelingen. Er zijn verschillende behandelingen voor kanker, die vaak worden gecombineerd. Op al die gebieden zijn er ontwikkelingen die kanker steeds beter behandelbaar maken.”

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Voorlichtingsgesprek chemotherapie (Door: LS, webredactie)

ruimte voor persoonlijke aandacht

Maandag, 04 Mei 2015 Goede en persoonlijke voorlichting staat hoog op de agenda van het Slingeland Ziekenhuis. Patiënten moeten immers begrijpen hoe ze er voor staan, welke keuzes er zijn en wat ze nog te wachten staat. Om te zorgen dat er meer persoonlijke aandacht is voor de behoefte van de patiënt, is de dagbehandeling Oncologie gestart met een nieuwe manier van voorlichten: het voorlichtingsgesprek op maat.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Robotchirurgie voor prostaatoperaties (Door: LS, webredactie)

Maandag, 04 Mei 2015 Artikel uit Slingeland Nieuws nr. 13, mei 2013
Door: Laura Scholten

Da Vinci-robot is high-tech verlengstuk van de uroloog

Het lijkt science-fiction, maar robotchirurgie wordt al zo’n tien jaar toegepast in de urologie. De techniek wordt steeds slimmer en de apparaten steeds kleiner. Sinds 2010 opereert uroloog Arno Geboers met de ‘Da Vinci-robot’. Het high-tech systeem helpt de uroloog om prostaatoperaties via een kijkoperatie te verrichten. Patiënten uit het Slingeland en SKB in Winterswijk behandelt hij met deze robot in Arnhem, met uitstekende resultaten.

Geboers vertelt: “In mijn vak is de robot bijzonder geschikt voor prostaatchirurgie. De prostaat ligt goed verscholen in het kleine bekken, omgeven door structuren als de sluitspier, belangrijke zenuwen en bloedvaten. Dit gebied is met openchirurgie moeilijk te bereiken. Een operatie met de robot gaat laparoscopisch, via een aantal kleine sneetjes in de buikwand waardoor een camera en instrumenten worden ingebracht. Met de robot stuur ik deze instrumenten.”

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0


 
Archief